Moșii de iarnă 2020: ce e bine să dai de pomană, în drum spre biserică, de Sâmbăta Morților
Anul acesta, pe 22 februarie, credincioşii fac mare parastas. Această sărbătoare este una încărcată de tradiţii şi obiceiuri de care trebuie să ţinem cont, pentru ca pomana să fie primită.
Ce se împarte de Moșii de Iarnă?
De Sâmbătă Morților, obiceiul este să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colaci, colivă, fructe și lumânări aprinse.Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbătă piftiilor. În această zi se dau de pomană piftii.
Bătrânii spun că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a două zi trebuie să le arunci. Altfel vor veni friguri în timpul verii.
Tot pomană se numește și orice fapta de milostenie făcută pentru pomenirea și folosul morților, că de pildă hainele sau lucrurile care se dau săracilor și care sunt binecuvântate de preot printr-o molitvă deosebită.
Praznicul Moşilor de Iarnă cinsteşte memoria rudelor şi prietenilor noştri trecute de ultimul hotar al vieţii pământeşti. Biserica rânduieşte astfel de momente de reculegere, pentru că nu vede în moarte sfârşitul existenţei omului, potrivit ştirilekanald.ro.
Tradiţii şi obiceiuri
Sufletele trecute dincolo, vin în Sâmbătă Morților să se hrănească cu aburii bucatelor pe care credincioșii le pregătesc.Se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă. Se zice că este bine să aprinzi cel puțin două, pentru a încălzi sufletele celor decedați.
Nu este bine să lucrezi în această zi. Tradiția spune că cine nu respectă regulă va tremură că piftia sau va înnebuni.
În Muntenia, se pune un bănuţ lângă colivă care se dă de pomaăa. Se duce celui mai sărac om din sat. Asta le va aduce spor și binecuvântare cât și celui care a dăruit, dar și celui care a primit.
În Banat, femeile merg de dimineață la cimitir și dau mormintele cu tamaie, apoi se duc la Biserica.
Se dau de pomană vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc.De asemenea, se mai da de pomană friptură de porc. În Bucovina, pachetele conțin plăcinte cu brânză și se împart familiilor sărmane, mai ales care au copii.
În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomană. Plus o prăjitură cu specific local, numită „pupi” (un chec cu mere).
Nu se lucrează de Moșii de iarnă
În ziua de Moșii de iarnă se mănâncă și se dau de pomană și piftie și alte răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în lumea satului.De aceea sărbătoarea Moșii de iarnă mai este numită și „Moșii de piftii”. Pentru a respecta până la capăt obiceiul, trebuie ca ceea ce rămâne nemâncat să se arunce a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne. Dacă nu se respectă această tradiţie, natura se răzbună aducând valuri de frig în toiul verii.
The post Moșii de iarnă 2020: ce e bine să dai de pomană, în drum spre biserică, de Sâmbăta Morților appeared first on IMPACT.
Niciun comentariu